Krem z Brukselki z Cytryną i Tymiankiem

Sezon na brukselkę  rozkwita w pełni – odżywcza zupa to tylko  jeden z pomysłów na wprowadzenie tego  warzywa do naszej diety.

Zupa jest prosta w wykonaniu,  ma kwaśny i lekko słodki smak  –jest  idealna na jesienny obiad. Co prawda zupa nie jest rozgrzewająca, ale dodatek pieprzu  cayenne,  sprawi, że smak nabierze pikantności.

Zaproponowany krem brukselkowy jest pożywny i obficie skoncentrowany w wartości odżywcze. Jedna taka miseczka to doskonałe źródło wielu witamin i minerałów, między innymi, prowitaminy A, folacyny, fosforu,  potasu, żelaza czy wapnia.

Krem zawiera też błonnik, który poprawia trawienie i zapobiega uciążliwym zaparciom.

Te krępe zielone warzywo jest smaczne, gdy jest poprawnie ugotowane.  Nadaje się na sałatki lub  jest często dodawana do warzyw  stir-fry. Doskonale paruje się z owocami jak gruszka, jabłko czy żurawina.

Zupa jest małokaloryczna i  zdecydowanie idealna dla  warzywnych niejadków.

Krem z Brukselki z Cytryną i Tymiankiem 2Przepis na Krem z Brukselki z Cytryną i Tymiankiem

4 filiżanki brukselek (  jest to około 30 sztuk całych brukselek  które należy przekrojić na pół )

1 duże jabłko

½ części dużej cebuli

1 -2 łyżki oliwy

3  ½ – 4 filiżanki wywaru warzywnego, z kurczaka lub wody

Sól i pieprz cayenne

Świeży tymianek

Sok z 1/2 / 1 cytryny

2-3 łyżki jogurtu naturalnego ( lub kremówki)

  1. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę; przed samym końcem smażenia dodajemy pokrojone jabłko i brukselkę – podsmażamy dodatkowe 2-3 minuty
  2. Do gotującego się  wywaru dodajemy warzywa. Dodajemy kilka gałązek tymianku i gotujemy do całkowitego zmiękczenia się brukselek i jabłek
  3. Dodajemy, sok z cytryny,  jogurt naturalny, listki tymianku, sól i pieprz cayenne – blendujemy . Następnie lekko zagotowujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>