Flatbread z Buraka z Dipem Jogurtowym z Zat’tarą lub Hummusem

Ta przekąska lub potrawa  lunchowa jest bardzo aromatyczna; chlebek wyciągnięty z pieca pachnie wybornie… gdy się go  doprawi dipem jogurtowym czy hummusem smakuje idealnie.  Potrawa jest też zdrowa – dlaczego więc jej nie spróbować ?

Flatbread jest wykonany z mąki białej która została połączona ze startym burakiem – takie połączenie nadało chlebkowi piękny lekko różowy kolor. Dodatek buraka dostarcza , również wartości odżywczych jak na przykład krwiotwórczych komponentów takich jak żelazo czy folacyna.

Jogurt grecki z zatarem to perfekcyjna mozaika smaków- zatar  zawiera subtelnie pachnący i miętowy tymianek, chrupiący i orzechowy sezam,  aromatyczną cytrynę  i lekko kwaśny sumak. Zaproponowany dip jogurtowy to nie tylko  wspomniany doskonały smak, ale  też  i wartości odżywcze.

Naturalny jogurt grecki zawiera wiele cennych elementów. Jedno opakowanie jogurtu to około 17gram białka, ale to także witamina B12 – witamina  która tak samo jak żelazo i folacyna jest potrzebna do produkcji  krwi.

Jogurt grecki zawiera probiotyki czyli  dobroczynne bakterie  które utrzymują prawidłową mikroflorę jelitową – usuwają  nadmiar szkodliwych bakterii,  i  usprawniają  procesy trawienne.

Chlebka z dipem jogurtowym czy z  hummusem może być doskonały na odchudzanie – Białko znajdujące się w jogurcie czy hummusie nadaje uczucia sytości; po takiej przekąsce czy lunchu nie jest się głodnym przez dłuższy czas.

flatbred  z dipem z zat'tą rcollageBuraczany Flatbread

1 filiżanka lekko ciepłej wody

2 ¾ filiżanki mąki

1 filiżanka startego buraka

Odrobina soli

Odrobina miodu (1-2  łyżki)

  1. Do mąki dodajemy burak, sól
  2. Do ciepłej wody dodajemy miód – mieszamy, następnie uzyskaną wodę dodajemy do mąki z burakiem.
  3. Wyrabiamy ciasto tak aby odkleiło  się one od rąk.
  4. Wałkujemy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 230 stopnii celciusza 10-15 minut lub do całkowitego upieczenia.

 

Jogurtowy Dip z Zat’tarem

Jogurt grecki

Mieszanka Zat’tar ( ja użyłam mieszankę zat’tara w słoiku która zawierała oliwę z oliwek,  sezam sumac, cytrynę, tymianek i oregano)

Rzodkiewka

Odtłuszczony jogurt grecki mieszamy z pokrojoną rzodkiewką i mieszanką zat’tar

 Przepis na Hummus

+ poczpieczona marchewka

+ świeży ogórek, seler

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>