Proste i Zdrowe Przekąski z Bazylią w Roli Głównej

Przekąski lub  tapas–  poczekajki na imprezie; zawsze wprawiają w dobry nastrój i przygotowują do dania głównego.

Tutaj znajdziesz trzy proste przepisy na letnie i domowe przekąski – ich  wspólnym mianownikiem   jest bazylia. Jej charakterystyczny  aromat rozświetla każdą propozycję – bowiem nadaje  subtelnie pieprzowo –miętowy   aromat,  który pobudza i orzeźwia.

Daktyle z Prosciutto

Suszone daktyle

Świeża bazylia

Cienkie plasterki prosciutto di parmo

Bazylię i daktyle układamy na prosciutto – zawijamy.

 

Arbuz i Mozzarella

Arbuz ( pokrojony w kostkę)

Mozzarella  (pokrojona w kostę)

Świeża Bazylia

Na wykałaczce układamy arbuza, bazylię i mozzarellę.

 

Cukinia i Ser kozi

Ser kozi

Pokrojone orzechy pistacjowe

Świeża bazylia

Sól i pieprz

Cieniutkie paski cukinii

Ser kozi mieszamy z pokrojoną bazylią i pistacami. Lekko solimy i pieprzymy. Ser nakładamy na paski cukinii, po czym zwijamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>