Ciastka Francuskie ze Szpiakiem i Serem Gruyere

Szpinak to ulubione warzywo Popeye , znanego bohatera bajki– te warzywo dawało mu niezwykłą energię i siłę. Szpinak jest odżywczy,  wspomaga nasze kości, układ krążenia, i  skórę.

W kształtnych listkach szpinaku znajdziemy wiele wartościowych elementów. Według USDA (Nutrition Database)  90 gram ugotowanego szpinaku to około 21 kalorii, 122 mg wapnia, 50 mg fosforu,  444 µg witaminy K, 419 mg potasu.

  • Witamina K, wapń  i fosfor to elementy dbające o zdrowie naszych kości. Witamina K zwiększa absorbcje wapnia, a wapń  i fosfor budują hydroksyapatyt które  tworzą mocniejsze kości.
  • Malutka porcja szpinaku dostarcza sporo ilość potasu. Cząsteczki potasu są ważnym komponentem diety, gdyż normalizują ciśnienie tętnicze. Potas usuwa nadmiar spożytej soli z organizmu -to zmniejsza ciśnienie tętnicze,  co usprawnia pracę serca.
  • W szpinaku znajdziemy beta karoten – prekursor do witaminy A. Witamina A jest niezbędna do produkcji nowych tkanek np. skóry. Witamina A  reguluje produkcję  sebum – dlatego gdy jest dostarczana w adekwatnych wartościach może podtrzymać  zdrową kondycję skóry.

Szpinak to dosyć uniwersalny produkt,  który jest głównym składnikiem wielu potraw, między innymi zup, sałatek, tart, czy farszów do pierogów, naleśników,  ciast drożdżowych czy ciast francuskich.

Zaproponowany szpinak w cieście francuskim doskonale komponuje się z delikatnym serem gruyere. Lekko orzechowy aromat sera wdzięcznie dopełnia smak szpinaku. Do farszu dodaje się zaledwie kilku składników –  czosnek, trochę soli i pieprz. Całość przyrządza się szybko, szczególnie wtedy kiedy zdecydujemy się użyć gotowe ciasto francuskie.

Ciastka są smaczne na zimno i ciepło – możne je zabrać do pracy na uczelnię, wycieczkę czy piknik.

Farsz ze Szpinakiem i Serem  Gruyere

Świeży szpinak

Czosnek ( dodana ilość według własnego upodobania)ciasto francuskie 4

Sól

Pieprz

Ser Gruyere

 

Gotowe ciasto francuskie

+ siemię lniane

  1. Na rozgrzanej oliwię podsmażamy szpinak z pokrojonym czosnkiem. Przy samym końcu lekko solimy i pieprzymy. Dodajemy starty ser.
  2. Nakładamy farsz na ciasto francuskie. Formujemy trójkąty. Smarujemy jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10-15 minut ( lub do czasu, aż się zarumienią na złotą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>