Sałatka z Koprem Włoskim, Grejpfrutem z Nutą Syropu Klonowego i Pomarańcza

Przepis na sałatkę z kopru włoskiego zwanego również fenkułem, który tak jak poprzedni przepis  zawiera,  także i  grejpfrut . Sałatka jest świeża i lekka, słodko-gorzka doskonała na popołudniową przekąskę  lub obiadową surówkę.

Jednym z głównych składników sałatki jest  bulwa kopru włoskiego –  ma ona lekko anyżowy smak – który  ja osobiście kocham. Fenkuł to zdrowe warzywo które często może być niedocenianie w kuchni polskiej. W czym leży kwintesencja fankuła.

Według USDA,  100 gram kopru włoskiego to skarbnica krwiotwórczej  folacyny, to także  i błonnik  jak i minerały – fosfor, potas, wapń i magnez.

Te delikatnie chrupiące warzywo zawiera luteinę-zeaksantynę i beta karoten. Wszystkie wymienione substancje to antyoksydanty z grupy karotenoidów.

Związki organiczne luteina i zeaksantyna występują w oczach chronią je przed promieniowaniem słonecznym i wolnymi rodnikami ( luteina i zeaksantyna neutralizują wolne rodniki ).

Beta-karoten jest przekształcany  w aktywną  formę witaminy A ( retinol) –  jak wiemy jest ona niezwykle ważna,  gdyż odpowiada za poprawne widzenie w ciemności. Witamina A wspiera funkcje odpornościowe, i dba też o  wygląd skóry.

Koper włoski na świecie i jego inne zastosowanie:

Koper włoski jest znany również ze względu na swoje właściwości terapeutyczne. W Indiach uważa się, że mielone nasiona  kopru włoskiego  wspomagają trawienie. W  dawnej Anglii występowało te same wierzenie, iż napar z kopru włoskiego pomagał w dolegliwościach takich jak niestrawności. Współcześnie herbata z dodatkiem odrobiny mielonych zieren fenkułu  jest niejednokrotnie stosowana  w celu zniwelowania kolki  lub poprawy pracy układu trawiennego.

Składniki na Sałatkę:sałatka z koprem włoskim

Koper włoski

Grejpfrut

Liście bazylii

Pestki słonecznikowe

Odrobina soli

Przepis na Dressing Z Syropu Klonowego i Pomarańcza:

Sok z połowy świeżego pomarańcza

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżka oliwy z oliwek

 

Składniki na dressing mieszamy. Gotowym dressingiem  polewamy  sałatkę. Całość schładzamy  przez około 20-30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>