Pomidorowo-Truskawkowe Lody

Na  truskawki świeże i pachnące czekamy z utęsknieniem przez całą jesień i zimę.  Gdy ich  sezon się rozpoczyna zajadamy się nimi do uporu,  po to aby błogo-słodki smak pozostał w naszej pamięci jak najdłużej. Truskawki  to składnik wielu dań, których nie sposób jest wszystkich omówić – w obfitości sezonu królują kompoty, sałatki, dżemy, pierogi lub tarty.

Lody o smaku pomidorowo-truskawkowym to idealny pomysł na orzeźwiającą przekąskę , co lekko nawadnia i ochładza,  zyskując tym samym  miano protagonisty dni upalnych.

Owoce pomidora i truskawek zawierają cenny likopen- niezawodny i silny przeciwutleniacz,  który neutralizuje wolne rodniki i opóźnia starzenie się organizmu. Obecność owoców to również dostojna dawka witaminy C – jest  ona niezbędna do produkcji kolagenu.

Dodany sok z cytryny to idealny uzupełniacz smaku i dodatkowa ilość spożywanego kwasu askorbinowego. Niezależnie od metody obróbki owoców, truskawki i pomidory dostarczają potas, który  wspomaga regulować ciśnienie we krwi.

 

Pomidorowo-truskawkowy sorbet 2

2 filiżanki wody

500-600 gram truskawek

1 ½ filiżanki pomidorów koktajlowych

½ filiżanki cukru

1 łyżka miodu

Sok z ½ cytryny

1. Gotujemy wodę z cukrem, po to aby cukier rozpuścił  się w wodzie .

2. Następnie w food procesorze miksujemy owoce razem z ostudzonym wywarem. Dodajemy łyżkę miodu i sok z półowy cytryny – miksujemy i zamrażamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>