Tarta Flambée z Mozzarellą , Chili i Czerwoną Papryką

Tarta flambée to klasyczna chlebowa-pizza francuska popularna w regionie Alsace. Kuchnia sąsiadujących Niemciec  specializuje się również w tym regionalny chlebie lecz  jest on  tam znany jako flammkuchen. Tradycyjny flambée  jest wypiekane w  specjalnym piecu opalanym drewnem; intensywne płomienie palącego się drewna,  przemieniają  brzegi tarty na pięknie  pozłacany kolor, a środek chlebka zostaje  lekko maźnięty pulsującym płomieniem który to nadaje minimalnie opaloną barwę. Współcześnie do wypieku chlebka dodaje się różnych dodatków, jednak  tradycyjna wersja tego dania zawiera  baze składającą się ze  śmietany crème fraiche i śnieżnobiałego francuski ser fromage blanc. 

Zaproponowana tarta zawiera ser mozzarella, czerwoną papryczkę chili cascabel ( ball chili) i słodką czerwoną paprykę. Smak  i wartości odżywcze tarty są uzupełnione awokado. Owoc awokado balansuje  lekko pikantny smak papryki chili jak również i dostarcza witaminę E, potasu,  nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, jak również  fitoskładników – luteine i zeaksantyne. ( luteina i zeaksantyna wspomagają utrzymywać wzrok. Produkty zawierające te bioaktywne substancje są rekomendowane do spożycia przez  Amerykańskie Stowarzyszenie Optometryczne )

Tarta flambée  jest lekko pikantna i bardzo delikatna. Podana na ciepło to  zdecydowanie forma dania głównego,  a  wersja na zimno sprawdzi się jako przekąska lub lunch.

 

Przepis na Ciasto Chlebowe

3 ½  mąki  pszennej

Tarta Flambee z Mozzarellą,  Chili , Papryką Czerwoną i  2

1 łyżeczka drożdży suszonych

1 łyżeczka soli

1 ¼ filiżanki lekko ciepłej wody

+  ser mozzarella

+ czerwona papryczka cascabel

+ słodka papryka czerwona

+ awokado

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól  i suszone drożdże. Następnie dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto tak aby uzyskać jednolitą  i elastyczną masę.  Ciato odstawiamy do wyrośnięcia na  około 5 minut.

Wykładamy ciasto na blachę.  Nakładamy ser mozzarella, pokrojoną w talarki paprykę czerwoną i paprykę chili. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 260 stopni celciusza  przez 15-20 minut lub do czasu, aż ciasto  uzyska pięknie rumiany kolor. Na upieczoną tarte  nakładamy awokado i lekko solimy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>