Pancakes z Mąki Kokosowej (GF)

Pancakes to klasyczne Amerykańskie „placki” –  smakują obłędnie gdy są okraszone  owocami z dodatkiem syropu klonowego lub  płynnej gorzkiej czekolady.Pancakes wykonuje się szybką można  je serwować na słodko lub  słoną i są  powszechnie spożywane na śniadanie lub lunch.

Pancakes zawierają mąkę kokosową która nadaje lekko orzechowy i  naturalnie słodki smak. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu dlatego jest to doskonała alternatywą dla osób z celiakia  lub też i   dla tych  osób które uwielbiają eksperymentować w kuchni.

Dodatkowo mąka kokosowa zawiera mniej węglowodanów w porównaniu z innymi mąkami  ( np. mąką pełnoziarnistą).  Dania z mąki z kokosowej  mają niższy  indeksem glikemiczny  co oznacza, że  dania z użyciem takiej mąki mogą być   również spożywane przez cukrzyków.

Mąka kokosowa zawiera duże ilości błonnika.  27 gram mąki kokosowej to około 12gram błonnika czyli około 40 % dziennego zapotrzebowania na tą substancje. Błonnik wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom.

Kokos nie zawiera cholesterolu lecz  zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Spożywanie produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe jest częścią zbilansowanej diety,  jednak należy zaznaczyć iż  wartość spożywanych  tłuszczy nasyconych powinna być jak najniższa.   Dietary Guidelines 2015-2020 rekomenduje spożywanie kwasów tłuszczowych nasyconych  w proporcjach nie większych niż około 10% w stosunku do  całodobowo spożytych  kalorii. Zgodnie z tą rekomendacją zdrowa część populacji spożywająca 2000 kalorii dziennie,  powinna spożywać około 22grama  (lub mniej ) nasyconych kwasów tłuszczowych.

Rekomendacje dla osób z miażdżycą,  chorobami serca, nadciśnieniem – dla osób które są na diecie  DASH ( diecie obniżającej ciśnienie) lub Therapeutic Lifestyle Changes  ( TLC diecie obniżającej cholesterol)  jest znacznie niższa. Amerykańskie Stowarzyszenie Serca (AHA) zaznacze, że spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych powinno wynosić około 5-6% całościowo spożywanych kalorii – więc  przy diecie 2000 kalorii daje to wartość  około 11 -13 gram tłuszczy nasyconych.

Przepis na  Puszyste Pancakes z Mąki Kokosowej :

4 jajkapanckec 22-2 copy

¼ filiżanki kefiru ( lub mleka z dodatkiem soku z cytryny )

3 łyżki oleju

1 łyżka cukru

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Odrobina soli

Jajka miksujemy z cukrem do czasu,  aż uzyskamy puszystą masę. Dodajemy kefir , olej , sól, proszek do pieczenia i mąkę kokosową, mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>