Orzechowy Deser z Syropem Klonowym, Solą Morską i Gorzką Czekoladą

Deser orzechowy o słodkim, słonym i lekko gorzkim smaku to  zdecydowanie odżywcza forma dania. Deser zawiera produkty które uważane są za zdrowe, między innymi orzechy włoskie, siemię lniane i gorzką czekoladę.

  • Siemię lniane i orzechy włoskie zawierają  kwas alfa-linolenowy (ALA), jest to związek organiczny należący do kwasów tłuszczowych z grupy omega 3.  ALA przekształcany jest w EPA i DHA , jednak ilość uzyskanego EPA i DHA  jest bardzo nieduża. Dzienne zapotrzebowanie na ALA to około 0.8 grama dla dorosłej kobiety i 1.3 grama dla dorosłego mężczyzny.
  • Siemię lniane i orzechy to dodatkowe zródło drogocennego błonnika; 1 łyżka  zmielonego siemienia lnianego dostarcza około 2 gramy błonnika  czyli 6 % dziennego zapotrzebowania  na tą substancję;    poprzez spożycie  10 orzechów dostarczymy około 1 grama błonnika czyli około 3% dziennego zapotrzebowania  na błonnik .
  • Orzechy włoskie to także i kwas elagowy który posiada właściwości antyoksydacyjne, a nasiona siemienia lnianego  to lignany.   Lignany to fitoestrogeny które potrafią regulować gospodarkę hormonalną poprzez hamowanie lub zwiększanie  produkcje estrogenów; uznaje się więc, że lignany mogą zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowalności na hormonozależne  nowotwory.
  • Gorzka czekolada to  żelazo, magnez jak również i  flawonoidy które mogą usprawniać pamięć i koncentrację.

Deser ma wiele drogocennych komponentów które usprawniają pracę naszego organizmu,  do tego smak tego deseru jest przepyszny.  Syrop klonowy doskonale wpasowuje się w smak soli jak również i uwydatnia  smak orzechów i gorzkiej czekolady. Gorzka czekolada to swoista wisienka na torcie która nadaje deserowi głębi i lekkiej szlachetności. Deser możemy podawać z gruszką której smak możemy  również podkreślić gorzką czekoladą.

 Przepis na Orzechowy Deser:

½ filiżanki orzechów pekanDeser Orzechowy z Syropem Klonowym, Solą Morską i Gorzką Czekoladą

½ filiżanki orzechów włoskich

¼  filiżanki orzechów archaidowych

¼ filiżanki płatków z orzechów migdałowych

1 łyżka siemienia lnianego

Słodki wywar:

½ filiżanki syropu klonowego

¼ filiżanki miodu

¼ łyżeczki soli morskiej

 

+ rozpuszczona czekolada

+ opcionalnie owoc typu  gruszka

Siekamy orzechy po czym nakładamy je równomiernie do  lekko natłuszczonej blachy. Posypujemy siemieniem lnianym i  prażymy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 5-10 minut (lub też dłużej , orzechy powinny uzyskać lekko brązowy kolor).

Na średnim ogniu podgrzewamy  syrop klonowy , miód i sól morską ( około 5-7 minut) . Po około 5  minutach wlewamy wywar do blachy z orzechami ( nie trzeba dodawać całego słodkiego wywaru jeżeli widzimy, że mamy go wystarczającą dużą dodając tylko część uzyskanego syropu. Ja  sporządzając ten deser nie dodałam części wywaru aby nie przesadzić zbyt dużą słodkością).

Orzechy wraz z syropem pozostawiamy do wystygnięcie; Gdy blacha będzie wystarczająco zimna, wsadzamy ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie kroimy prostokąty i polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>