Bezglutenowe i Wegetariańskie Ciastka Orzechowe z Mąki Kokosowej

Lekko słodkie ciastka o smaku tropikalnego kokosa, smakują wyjątkowo dobrze i sprawdzą się jako okazyjna przekąska.

Ciastka  zawierają odrobine mniej kalorii,  gdyż jajka z przepisu zostały zastąpione musem jabłkowym. Do ciastek dodałam też masło orzechowe. Masło orzechowe szczególnie te  z migdałów potrafi doskonale uwydatnić smak kokosa.

Pomimo lekkiej redukcji kalorii, ciastka na pewno nie są małokaloryczne. Jedne takie ciastko to około 85 kalorii. Ciastka mają zwiększoną kaloryczność za sprawą masła orzechowego które bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe ja również i nasycone kwasy tłuszczowe (proporcja kwasów tłuszczowych jest zależna od rodzaju orzechów. Mimo wszystko we wszystkich rodzajach  orzechów kwasy tłuszczowe nasycone znajdują się w mniejszych proporcjach  w porównaniu do kwasów tłuszczowych nienasyconych ).

Niezależnie od wysokiej gęstości energetycznej,  orzechy są uważane za ważny komponent zdrowej diety. Wszystko to dzięki obecności „dobrych” łuszczy ( nienasyconych) jak również i ze względu na błonnik, minerały ( magnez, potas, wapń , selen)  , białka roślinne, fitoskładniki  i witaminy ( folacyna czy chociażby antyoksydacyjna witamina E).

Orzechy mają też właściwości kardioprotekcyjne. Jak pokazują niektóre badania (  Nurses’ Health Study 1998  i Physisans’ Health Study 2002) osoby które spożywały więcej orzechów, produktów z orzechów jak masło orzechowe czy chociażby dania i sosy zawierające orzechy, miały mniejsze prawdopodobieństwo zachorowalności na choroby serca (  prawdopodobnie dzięki synergii i współpracy różnych związków znajdujących się w orzechach).

Wielkość porcji spożywanych  orzechów ma jednak znaczenie. Według  Amerykańskiego Stowarzyszenia Serca (AHA)  1 porcja orzechów to mała garstka prażonych albo nieprażonych orzechów  ( około 1/3 filiżanki) lub też  2 łyżki dowolnego masła orzechowego. Najlepiej jest spożywać  jedną  porcję orzechów  w ciągu dnia (lub) co najmniej 5 -6 porcji  różnorodnych  orzechów w ciągu tygodnia.

 

Przepis na Bezglutenowo – Wegetariańskie Ciastka Orzechowe z Mąki Kokosowej

½  filiżanki ( 121 gram) musu jabłkowegoCiastka z Mąki Kokosowej

Około ¾ filiżanki (około 195 gram)  masła orzechowego (najlepiej migdałowe; dla osoby przy diecie bezglutenowej masło orzechowe musi mieć  znak gluten free wtedy mamy większą pewność, że przy produkcji masła nie nastąpiło zanieczyszczenie krzyżowe )

1 łyżka  oliwy

Około ¼ filiżanki cukru ( około 50-55 gram)

½ filiżanki ( 56 gram) mąki kokosowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

opcjonalnie odrobina cynamonu, cukru waniliowego lub gorzkiej czekolady

 

  1. Mus jabłkowy miksujemy z olejem i cukrem. Następnie dodajemy masło orzechowe i dodatkowo miksujemy około 3 minuty.
  2. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól.
  3. Następnie do jednolitej masy z musu jabłkowego dodajemy  przesiane suche składniki( i opcjonalnie startą gorzką czekoladę) i mieszamy.
  4. Z uzyskanej masy formujemy ciastka powinno nam wyjść około 19 ciastek.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  do 175 stopni  przez około 10-15 minut ( lub dłużej w zależności od wielkości ciastek).

2 komentarze do “Bezglutenowe i Wegetariańskie Ciastka Orzechowe z Mąki Kokosowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>