Przepis na Zdrowe Brownie

Brownie to klasyczny deser Amerykański o bardzo uzależniającym smaku czekolady.   Przepis na brownie  powstała na przełomie XIX wieku. Jednak   już w  1785 roku napój z użyciem kakao uzyskał olbrzymio popularność w Ameryce; w tym samym roku  sam  prezydent Thomas Jefferson uznał ,iż  napój kakaowy zastąpi kawę, herbatę czy nawet wino, a wszystko to dzięki zdrowotnym właściwościom owoców kakaowca.  

Zaproponowany przeze mnie  przepis na brownie jest  lekko zmodyfikowany. Nie zawiera on takiej ilości tłuszczów i cholesterolu.  W moim przepisie  tofu zastępuje jajka  jak również i częściowe  ilości oleju; dlatego brownie sporządzone w taki sposób może być zdrowszą alternatywą deseru przystosowanego dla osób z problemami zdrowotnymi jak hiperlipidemią, jak również i wegetarian a także i  dla osób  które pragną uchronić się przez chorobami powiązanymi z wysoką tłuszczową dietą. Kakao obecne w brownie zawiera związek organiczny z grupy flawonoid. Jak ukazują liczne  badania związek ten występujący  w czekoladzie  jak również i w  innych produktach ( fasola, wino, herbata, truskawki)  może mieć protekcyjne działanie na układ krwionośny.

Klasyczne Brownie z Tofu

Brownie z Tofu

Przepis na Brownie z Tofu

1 opakowanie ( 397 gram) tofu

¼ filiżanki (miarki cup) oleju

½ filiżanki ( miarki cup) cukru

½ filiżanki ( miarki cup) mąki

¼ filiżanki ( miarki cup) kako bez dodatku cukru

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka sody do pieczenia

1 łyżeczka zapachu waniliowego ( opcjonalnie odrobina cukru waniliowego) 

W food procesorze miksujemy olej z cukrem; następnie przekładamy masę do miski.

Kroimy tofu i razem z zapachem waniliowym miksujemy w food procesorze  – miksujemy do  czasu , aż uzyskamy  jednolitą  masę. Przedkładamy masę z  tofu do miski z olejem i cukrem i delikatnie mieszamy.

Przesiewamy suche składniki czyli mąkę, kakao, sól i sodę. Następnie dodajemy  przesiane składniki do masy z oleju i tofu; i  mieszamy szpatułką do ciast.

Nakładamy wymieszaną masę  na lekko natłuszconą blachę i pieczemy w  nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 20-25 minut ( przed wyjęciem ciasta  należy sprawdzić czy  ciasto jest  upieczone wykałaczką)  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>