Sałatka z Farro, Pieczonymi Gruszkami i Natką Pietruszki

Prosta i bardzo szybka sałatka o bardzo ciekawym  połączeniu smaków ( mianowice smak gruszki ze smakiem  pietruszki efektywnie współgrają ze sobą) .

Taka sałatka sprawdzi się jako przystawka lub też posiłek spożywany w czasie lunchu. Jeżeli pragniemy urozmaicić sałatkę możemy do niej dodać ser typu feta, kozi lub też chude białko.

 Głównym składnikiem sałatki jest farro. Farro to zboże antyczne które zostało po raz pierwszy uprawiane,  około 9 tysięcy lat temu. Szlachetność farro jest również  doceniania współcześnie.  Te maleńkie ziarna to bogactwo minerałów ( wapnia, magnezu) , witamin  z grupy B jak również i błonnika. Według USDA 52 gramy farro czyli około ¼ filiżanki  to około 3.5 gram błonniku i 162 kalorie.

 Przepis na Sałatkę z  Farro, Pieczonymi Gruszkami i Natką Pietruszki

Farro ( ugotowane według przepisu na opakowaniu; czyli  do ugotowania 1 filiżanki ziaren farro potrzebujemy około 2 filiżanki wody)

Gruszka (jedna gruszka podzielona na około osiem części )

Natka PietruszkiSal‚atka z Farro z Pieczonymi Gruszkami i Natka Pietruszki copy

Cebula (pokrojona w kostkę lub cienkie talarki)

Oliwa (dowolna , ja użyłam oliwy z awokado )

Odrobina soli i pieprzu

Sok z cytryny

Pokrojoną gruszkę mieszamy z posiekaną cebulę – całość polewamy oliwą wzbogacamy też pieprzymy i solą. Jeżeli gruszka nie jest słodka możemy ją lekko posłodzić cukrem lub miodem. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku ( około 200 stopni ) do czasu,  aż kawałki gruszki i cebuli  lekko się zarumienią.

Następnie ugotowane farro mieszamy z natką pietruszki, odrobiną oliwy i sokiem cytryny. Całość podajemy z upieczoną gruszką, cebulą,  pestkami ze słonecznika lub orzechami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>