Zupa z Dyni Piżmowej , Rozmarynem i Zmielonym Kminem Rzymskim

Zupa z dyni piżmowej z dodatkiem rozmarynu i kminu rzymskiego jest propozycją na rozgrzewający posiłek podczas jesienną-zimowej szarugi. Zupa zawiera sezonową dynię która bogata jest w alpha  i beta – karoten; oba komponenty są prekursorami do witaminy A. Dodatkowo dynia obfituje w witaminę C  jak również i potas ( dzienne spożycie potasu powinno wynosić 4700 mg; taka wartość pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienia tętnicze; dodatkowo optymalne spożycie potasu  [ przede wszystkim dostarczanie potasu w formie citrate  czyli tej formie  znajdującej się w warzywach i owocach]  zwiększa wydalanie sodu jak również i zmniejsza wydalanie wapnia z organizmu.  Wysokie stężanie  sodu we krwi   zwiększa  wydalanie wapnia – to w konsekwencji może prowadzić  do demineralizacji kości czyli ubytku wapnia z hydroksyapatytów znajdujących się w kościach [następstwem takiego procesu  szczególnie u kobiet w okresie menopauzy może być osteoporoza] ).

 Przepis na Zupę: 

3 filiżanki ( miarki cups) wody, wywaru warzywnego  lub wywaru z kurczaka

3 filiżanki ( miarki cups) pokrojonej w kostkę dyni piżmowej

1 cebula ( duża lub średnia)

DSC07270

Zmielony kmin rzymski

Sól i pieprz

Odrobina cukru

Gałązka rozmarynu

 

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po około 5 minutach dodajemy pokrojoną dynie piżmową  – całość podsmażamy przez 10 minut.

Do gotującego się  bulionu  dodajemy zawartość patelni i gałązkę rozmarynu;  dodatkowo wywar ubogacamy przyprawami takimi jak sól, pieprz, zmielony kmin rzymski i cukier  ( ilość tych przypraw dodajemy  według własnego upodobania). Całość gotujemy do czasu,  aż dynia zmięknie.  Następnie blędujemy ( przed blędowaniem wyjmujemy rozmaryn) ; zupę możemy serwować z  pestkami z dyni.

Wartość Odżywcza Zupy ( Gotowanej na Wywarze z Kurczaka) 

 Zupa to około 3 ( *** ale można też  zaserwować 4 odrobine mniejsze  porcje ) 

1 porcja to około:       200 kcal

Potas:                                    963 mg

Błonnik:                               5.6 g

Białko:                                  7.5 g

Tłuszcze:                            6.9 g

Wit. A                                      399% dziennego zapotrzebowania

Wit. C                                      70%   dziennego zapotrzebowania

Wapnia                                  15%  dziennego zapotrzebowania

+  1 łyżka pestek z dyni to dodatkowe  47 kcal 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>