Zupa z Bulwą Kopru Włoskiego I Groszku

Zupa z kopru włoskiego i groszku jest ciekawą kombinacją smakowo która na pewno jest smaczna i zdrowa. Zupa zawiera koper włoski który ma lekko selerowo-anyżowy smak i zielony groszek który jest lekko słodkawy. Chrupkości zupie nadają uprażone pestki z dyni.

Zaproponowana zupa jest bogata w witaminę C, błonnik, fitoskładniki i potas. Potas odpowiada za wiele funkcji w naszym organizmie przede wszystkim, reguluję gospodarkę wodną, przewodzi impulsy nerwowe, odpowiada za kontrakcję mięśni – sercowych, gładkich i szkieletowych i reguluję pH w naszym organizmie – potas pełni to funkcję jako potassium citrate (* funkcje regulacji pH ). Produkty bogate w potas to przede wszystkim  warzywa i owoce ( one zawierają potas w formie potassium citrate; citrate to prekursor do wodorowęglowadanu który neutralizuje kwasy pochodzące z diety bogatej w mięsa i węglowodany ). Z reguły produkty nieprzetworzone zawierają więcej potasu niż produkty przetworzone. Dlatego warto  jest jeść świeże warzywa i owoce aby dostarczać sobie odpowiedniej ilości potasu który może także pomóc nam zminimalizować ciśnienie tętnicze ( efekt DASH diety [ dietary approaches  to stop hypertensio]; badania kliniczne ukazały,  że wysokie spożywanie produktów bogatych w potas zmniejsza ciśnienie tętnicze u osób z normalnym ciśnieniem tętniczym i u osób zdiagnozowanych z wysokim  ciśnieniem tętniczym ).

Przepis na  Zupę z Bulwą Kopru Włoskiego I Groszku 

1 średni koper włoski (bulwa)

1 średnia cebula

DSC06598

3 ząbki czosnku

2 -3 filiżanki ( miarki cups) wody lub rosołu

Około 200-300 gram groszku zielonego ( mrożonego)

1-2 łyżki masła

Sól i pieprz  cayenne

Pestki z dyni ( opcjonalnie)

Creme fraiche  lub odrobina śmietany np. Kremówki ( opcjonalnie)

 Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy do niej pokrojony koper włoski, czosnek i zielony groszek – podsmażamy dodatkowe 5 minut. Następnie całą zawartość patelni dorzucamy do garnka z rosołem lub wodą i gotujemy do czasu,  aż warzywa zmiękną. Całość doprawiamy solą i pieprzem cayenne i blędujemy na jednolitą masę. Zblendowaną zupę przelewamy do garnka po czym doprawiamy ją ceme fraiche lub  kremówką i lekko podgotowujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>