Sałatka z Serem Niebieskim, Jabłkiem i Suszoną Żurawiną

Sałatka z serem niebieskim, jabłkiem i żurawiną to jesienna propozycja na coś zdrowego i pożywnego. Sałatka jest prosta w wykonaniu. zawiera ona farro – najstarsze starożytne zboże używane często w kuchni Włoskiej, ciecierzycę, sałatę zieloną, ser niebieski, suszoną żurawinę i jabłko.  Do sałatki można też dodać białko w postaci grillowanej pierśi z indyka. Połączenie indyka i żurawiny jest niesamowicie smaczne.  Całość jest doprawiona sosem miodowym z nutą syropu klonowego. Jeżeli nie mamy czasu na przyrządzenie dressingu  można sałatkę doprawić wyłącznie oliwą z oliwek.

1/2 filiżanki ugotowanej farro ( może być też kasza jaglana)

2 filiżanki sałaty rzymskiej

1/2 filiżanki ciecierzycy ( może być z puszki)DSC05793

Suszona żurawina ( według uznania)

Niebieski ser  ( według uznania )

Jabłko pokrojonę w talarki

 

Dressing:

1 łyżeczka musztardy Dijon

2 łyżeczki syropu klonowego

2 łyżeczki oliwy z oliwek

 

Gotujemy faro według instrukcji na opakowaniu ( wg. mojej instrukcji: 1 filiżanka wody na 1/2 filiżanki farro – gotować przez 10-12  minut); Do miski dodajemy cicierzycę, ugotowane farro, sałatę, żurawinę niebieski ser i pokrojonę jabłko. W filiżance mieszamy składniki do dressingu, po czym dodajemy gotowy dressing  do półmiska z resztą składników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>