Zupa ze Słodką Dynią, Chili i Ciecierzycą

Zupa ze słodką dynią, chili i ciecierzycą sprawdzi się jako rozgrzewająca danie  podczas jesiennej szarugi. Zupa ma smak pikantną  – słodki. Taka kombinacja nadaję przepysznego smaku który jest złagodzony mleczkiem kokosowym i ciecierzycą. Zupa na pewno jest odżywcza. Zawiera ona bowiem pomarańczowe warzywa czyli warzywa bogate w beta-karoten. Chilli które zawiera fitoskładnik w postaci kapsaicyny i ciecierzycę roślinę strączkową zawierającą witaminy, minerały a także niekompletne białka jak również i błonnik.

 

 

3-4 szklanki wody

1 mała słodka dynia

3 ząbki czosnkuDSC05649

1 średnia cebula

1 lub pół czerwonej chili ( lub według uznania)

1 średnia marchewka

około 1/4 łyżeczki cynamonu

około 1 łyżeczki startego imbiru

około 1 łyżki curry

2 łyżeczki syropu klonowego

Odrobina pieprzu cayenne

Sól

1/ 2 szklanki mleczka kokosowego ( lub według uznania)

 

Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z czosnkiem. Po około dwóch minutach dodajemy pokrojoną papryczkę chili,  niewielkie kostki słodkiej dyni  i marchewkę. Podsmażamy przez około 6 minut. Przy samym końcu dodajemy poszczególne przyprawy ( starty imbir, cynamon, curry, pieprz cayenne).

Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z wodą. Do całości dodajemy syrop klonowy i sól. Gotujemy do czasu,  aż warzywa będą miękkie. Na końcu doprawiamy mleczkiem kokosowym i blędujemy. Serwujemy razem z posiekaną natką pietruszki i ciecierzycą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>