Ciastka Owsiane z Masłem Orzechowym i Siemieniem Lnianym

Lekko słodki deser w formie ciasteczek owsianych. Ciastka bogate są w błonnik.Znakomicie  nadają się jako dodatkiem do porannego jogurtu czy przekąska do południowej kawy. Ciasteczka mają w sobie bogaty smak masła orzechowego. Swoją szlachetność zawdzięczają siemieniu lnianemu. On dodany do ciastek sprawia, że są one odrobinę zdrowsze;  nasionka siemienia lnianego zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 ,  witaminy i minerały.

 

1/4 filiżanki (miarki cups)  cukru brązowego

2 jajka

1 łyżka cukru waniliowego Ciatka 1 copy

1/2 filiżanki ( miarki cups)  masła orzechowego

1/2 łyżaczki proszku do pieczenia

2/4 filiżanki (miarki cups)  zmielonych ziarek siemienia lnianego

2 łyżeczki masła

1 1/4 filiżanki ( miarki cups) płatków owsianych

 

Jajka miksujemy z cukrem brązowym i waniliowy. Gdy jajka ładnie się spienią  dodajemy masło orzechowe, 2 łyżki masła, siemię lniane i proszek do pieczenia – miksujemy przez około 2 minuty. Następnie wsypujemy płatki owsiane i mieszamy  łyżką. Formujemy ciastka( na wierzch możemy położyć orzech włoski); pieczemy przez około 20-30  minut w temperaturze 175 stopniach celciusza.

Jeden komentarz do “Ciastka Owsiane z Masłem Orzechowym i Siemieniem Lnianym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>