Ciecierzyca z Mlekiem Kokosowym i Granatem

Lekkie danie które rozgrzeje i nasyci. Danie samo w sobie jest dosyć kaloryczne, przede wszystkim  ze względu na mleko kokosowe które ma sporo kalorii. Możemy  być jednak pewni,  że obiadowa porcja dania nie odbije się negatywnie w naszej wadze. W podanej potrawie możemy znaleźć antyoksydanty szczególnie likopen który jest obecny w pomidorach. Dzięki obróbce termicznej  wartość likopenu wzrasta- dlatego warto jeść pomidora po  lekkim  podsmażeniu.

 

1/2 papryki czerwonej

8 pomidorków koktajlowych

1 mała cebula DSC03957

1/2  granatu

1 cm korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka curry

1/4 łyżeczki kolendry

1 łyżeczka cukru brązowego

1 miarka cup mleka kokosowego

Pietruszka ( spora jej ilość)

 

Do nagrzanej patelni dodajemy posiekamy czosnek i cebule. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i starty imbir .  Po około 2 minutach dodajemy ciecierzyce, pokrojone w talarki pomidorki koktajlowe  i mleko kokosowe. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy curry, kolędre i cukie brązowy. Na samym końcu dodajemy posiekaną pietruszkę.

2 komentarze do “Ciecierzyca z Mlekiem Kokosowym i Granatem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>